IVF:ssa käytettävien munasolujen luovutusprosessi
Ensimmäinen onnistunut raskaus, jossa käytettiin luovutettuja munasoluja, on saatu vuonna 1984. Tästä lähtien lääketieteen kehityksen ansiosta munasolujen luovutus on aika suosittu ja tehokas hedelmöityshoitokeino.
Munasarjojen eri patologioiden tai joidenkin muiden syiden takia hyvin usein naisen follikkelit eivät tuota eikä myöskään kehitä munasoluja. Tällaisissa tapauksissa munasolujen luovutus auttaa.
Mikä on munasolujen luovutusprosessi?
Munasolujen luovutus on omien munasolujen turvallinen ja anonyymiluovutus toiselle naiselle. Luovuttajan tulleeksi naisen on läpäisevä lääkärintutkimukset ( analyysit, tutkimukset, psykologinen neuvonta, naisten tautien lääkäri, geneetikko). Jos kaikki tulokset vastaavat vaatimuksia, tulevan luovuttajan on allikirjoitettava muutama asiakirjaa:
- Klinikan ja luovuttajan välillä solmittava sopimus.
- Asiakirja, joka vahvistaa luovuttajan suostumuksen munasarjojen stimulointiin ja punktioon.
- Luovuttajan aviomiehen suostumuksen vahvistava asiakirja.
Kun kaikki nämä asiakirjat ovat allekirjoitettu, luovutusprosessi jakautuu kahteen vaiheeseen:
Vaihe 1: Kuukautiskiertojen synkronisointi. Nestetyppipakastuksen jälkeen munasolujen laatu heikkenee huomattavasti, siksi niitä hedelmöidään heti suunnitelman mukaan pakastusta käyttämättä. Turvalliseksi luovutukseksi ja onnistuneeksi hedelmöityseksi on tärkeä, että molemman naisen syklit täsmäisivät. Kuukautiskiertojen synkronisointi parhaiten saavutetaan lääkityksen avulla (hormonien injektioita tai ehkäisypillerejä).
Vaihe 2. Luovuttajan ovulaation stimulointi. Munasoluen tarpeen määrän (10 — 20) kasvattamiseksi käytetään hormonien injektioita stimuloimaan follikkelien kasvua. Lääkäri määrää lääkettä ja annosta yksilöllisesti. Munasolujen koko ja määrä arvioidaan ultraäänitutkimuksella joka 3-4 päivää.
Vaihe 3. Punktio. Luovutusprosessi tapahtuu nukutuksessa ja tämä on täysin turvallinen ja kivuton. Lääkäri ultraäänivalvonnassa puhkaisee follikkeli munasolujen saamiseksi. Tämä prosessi kestää 10–15 minuuttia, mutta luovuttajan pitää viipyä klinikassa joku aika komplikaatioiden välttämiseksi.
Onko munasolujen luovutus vaarallista?
Itse asiassa, munasolujen luovutus on kivuton ja turvallinen keino. Ennen kuin valitsette tälle menetelmälle sopivan klinikan, täytyy selvittää palvelun laatua. Ennen kaikkea, teidän täytyy selvittää, onko klinikalla lupa, jonka mukaan klinikka saa tehdä hedelmöityshoitoa. Sitten, varmuuden vuoksi, neuvotelkaa asiantuntijan kanssa, tämä on ainoa keino varmistaa että ko. hoito on laadukas eikä se vahingoita terveyttää.
Siksi, että luovuttajat ovat nuoria ja terveitä, joillekin alle 32 naisille munasolujen luovutus, on aika menestyksekäs hedelmöityshoito. Joissakin tapauksissa munasolujen luovutus on ainoa mahdollisuus saada kauan odotettu lapsi.