Munasolun hedelmöitys

Munasolun hedelmöitys

Kummallakin sukusolulla (siittiöillä ja munasoluilla), jotka osallistuvat hedelmöitykseen, on puolet kromosomeista. Ne sulautuvat yhteen ja muodostavat hedelmöityneen munasolun, eli tsygootin, jossa on täysi kromosomisarja. Niissä on myös ainutlaatuinen genotyyppi. Tällä tavalla määräytyy sikiön sukupuoli.

Ejakulaation aikana mies tuottaa 250 miljoonaa siittiötä. Eivät kuitenkaan kaikki siittiöt pääse kohtuun.

Myös on tärkeä ymmärtää, ettei tämä tarkoita, että joka siittiö sopii hedelmöitykseen täydellisesti.  Noin 85% miehen tuottamista siittiöistä, ei ole mitään mahdollisuutta hedelmöittää munasolua.

Riippumatta siitä, kuinka paljon siittiöitä tuotetaan, vain noin 1% niistä pääsee emättimestä lähelle kaulaa. Lisäksi ei ole mitään takeita siitä, että jokin niistä selviytyy ympäristössä, pääsee määränpäähän ja hedelmöittää munasolua. Lisäksi sperma on vieras aine naisen keholle, mikä tarkoittaa, että immuunijärjestelmä on aina valmis vastustamaan.

Milloin hedelmöittämisen todennäköisyys on suurin?

Kerran kuukaudessa ovulaation aikana naisen keho on valmis hedelmöitymiseen. Lima, joka sulkee kohdunsuun, paksuuntuu hormoneista johtuen, muuttumalla esteestä hyödylliseksi aineeksi. Tässä vaiheessa follikkeli, joka aiemmin toiminut suojakalvona, murtuu ja munasolu siirtyy munasarjasta vatsaontelon kautta munatorviin. Munatorven sisällä olevat kuidut pitävät munasolun ja se pysyy 24 tuntia munasolun ja siittiön kohtaamispaikalla. Näiden kahden solun   yhdistyminen on hedelmöitysprosessi.

Sitten hedelmöity munasolu pysyy munatorvessa ja seitsemäntenä päivänä siirtyy kohtuun, jossa se alkaa etsiä kiinnityspaikkaa. Tässä vaiheessa, joka kestää noin 40 tuntia ja jota kutsutaan implantaatioksi, ulkosolut jakautuvat ja tunkeutuvat kohdun limakalvoon. Sitten näissä oksissa ilmestyvät verisuonia, ne muuttuvat istukkaan, jonka tehtävä on kuljettaa happea ja ravintoaineita äidin elimistöstä lapselle ennen syntymää.

Mutasolun hedelmöityksen ehdot

  • Riittävä määrä aktiivisia oikean morfologian siittiöitä;
  • Kohdun ja munatorvien positiivinen ympäristö;
  • Munasolujen siirto munatorviin;
  • Sopivat olosuhteet sukusolujen yhdistämiseksi munatorvissa
  • Hedelmöitykseen kierron sopiva päivä (ovulaatio).

 

 

 

 

 

Munasolujen hedelmöitys on tärkein prosessi uuden pienen elämän luomisessa. Se riippuu kehojenne valmiudesta hedelmöitykseen. Valitettavasti yhä useammat parit kokevat haasteita tulla raskaaksi, siksi tarvitaan keinohedelmöitystä. Nykyisen hedelmöityshoidon ja koeputkihedelmöityksen ansiosta monet parit pystyivät ratkaisemaan tämän ongelman.

 

Koeputkihedelmöitys on hedelmöityshoito, jossa inseminaatio tapahtuu naisen kehon ulkopuolella. Ajankohtainen kääntyminen hedelmöitysasiantuntijoihin auttaa teitä ratkaisemaan kaikki hedelmöityksen liittyvät ongelmat ja kokemaan, mikä on täysi ja onnellinen perhe.